sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Maanantaisoturit

En ole varmaan maininnut, että rakastan lukemista? Viime viikolla, juuri kun olin aikeissa lähteä kirjastosta, osui silmiini mielenkiintoisen näköinen kirja.


Kyseessähän oli siis Kukka Laakson ja Varpu Tavin kirjoittama "Maanantaisoturit". Mistäs tämä opus sitten kertoo? 


 Eipä mennyt kauaa, kun olin lukenut koko kirjan kannesta kanteen. Aivan loistava teos!

"Useimmat meistä ovat maanantaisotureita, osa ehkä muilta tai jopa itseltään salaa. Maanantaisoturiksi ei synnytä. Maanantaisoturiksi tullaan, kun ollaan epäonnistuttu tarpeeksi monta kertaa. Ja kyllästytty epäonnistumiseen.

Moni tietää oikein hyvin, kuika aloitetaan uusi ja uljas elämä heti maanantaina. Kuukauden ensimmäisenä päivänä. Tammikuussa. Ja viimeistään ainakin sitten, kun viikonloppu, syntymäpäivät, bileet, loma, lomaltapaluu, joulu, vappu, pääsiäinen, imetys, stressi, työt, työttömyys, väärä fiilis, juhannus, rakkaus, ero, tuparit, remontti, projekti, syksy, talvi, kesä tai tämä elämänvaihe on ohi.

Maanantai tulee 52 kertaa vuodessa. Se merkitsee yhtä monta mahdollisuutta lykkäämiseen. Joulukuussa sitten ottaa päähän. Ihan niin kuin viime vuonnakin. Ja sitä edellisenä. Sitten onkin vuorossa se kaikkien maanantaitten äiti - uusi vuosi pyhine lupauksineen.

Miltä kuulostaisi NYT? Juuri nyt toimii parhaiten. Jos vaikka ensin lakkaisit murustelemasta kinkkuvoileipää tämän kirjan sivuille, laittaisit koko opuksen sivuun ja juoksisit korttelin ympäri? Hip ja hei, uusi elämä on aloitettu!"


Kuulostaako tutulta?


"On surullista olla aina se, joka aloittaa uudestaan, joka maanantai, ja jokaisen kuun ensimmäinen päivä. Ja lopulta toteaa lihoneensa entisestään katsoo peiliin ja päättää taas: "Nyt mä kyllä..."

"Hyvät asiat syntyvät hiljalleen. Sinun pitää löytää itsellesi oikea elämäntapa. Ei pakkomielteinen koko elämän kitumo, vaan ruokavalion, treenien ja levon kokonaisuus, jota voit, ja ennen kaikkea haluat, toteuttaa tästä ikuisuuteen.

Jos maanantaista perjantaihin ajattelet vain sitä, mitä "saan syödä lauantaina", eihän se ole mitään elämää! Maanantaista perjantaihin ananasta omassa liemessään, 0,1% rahkaa ja rasvatonta tonnikalaa. Viikonloppuna siideriä, kaljaa, suklaata ja hampurilaisia.

Ei toimi. Ei edes pelkästään matemaattisesti kaloritaulukkoa tuijottaen, puhumattakaan elävästä elämästä.

Jos tällä hetkellä syöt etupäässä valkoista leipää ja pastaa, on varmaan hankala kääntää tottumuksensa parissa sekunnissa 180 astetta, ja ryhtyä totuttelemaan parsakaaliin ja pihviin. Jos nyt et harrasta yhtään liikuntaa, on tolkutonta liioittelua aloittaa kuudella jumpalla viikossa, ja aamulenkit päälle.

Mutta se voi olla tavoite. Muutoksesta pitää tehdä ehdoton, mutta armollinen, pitkän tähtäimen suunnitelma. Tavoitteet kannattaa asettaa kolmen kuukauden, puolen vuoden ja vuoden päähän. Kirjoita unelmasi ja tavoitteesi ylös. Tee haaveestasi konkreettinen projekti, muuten se jää vain ikuiseksi haaveeksi.

Älä unelmoi, että "vuoden päästä olen hoikka", vaan näin: "Kolmen kuukauden kuluttua olen vieroittanut itseni sokerista täysin. Ruokavalioni on terveellinen  ja nautinnollinen. Kuuden kuukauden kuluttua treenaan jo viisi kertaa viikossa. Vuoden kuluttua uusi elämäntapani on pysyvä, ja uusi elämäni alkaa toden teolla."

 

Onneksi itselle olivat täysjyväviljat ja parsakaali ennestään tuttuja, ja treenaaminen oli (tai onhan se vieläkin!) iso osa elämää, muuten olisi voinut olla hieman hankalaa... :) 

 
"Nykyinen fitnessmaailma ja media ruokkivat epätervettä asennoitumista omaan kehoon ja ulkonäköön. Vaaravyöhykkeessä ovat kaikki.  Kaikenikäiset, kaikenkokoiset, sohvaperunat, urheilijat, aikuiset ja lapset, eivät edes mummot ja vaarit säästy.

Liian monet "sairastuvat" jollakin tasolla. Kuntoilijat, urheilijat, tavikset, ohjaajat, valmentajat, mallit, terveet ja epäterveet. Aivan liian monet. Koskaan ei ole hyvä, aina on jotain liikaa tai liian vähän. Tavallinen ratkaisu naisille on riutuminen ja miehille vaikkapa anabolisten steroidien käyttö.

Teinitytöt ostavat hedelmäisiä vauvanruokasoseita hedelmien sijaan. Koululaiset jättävät väliin kouluruokia ja aikuiset lounaita. Illalla työnnetään sitten pää spagettikattilaan,
kun nälkä on jo liian kova.

Saliäijät tahtovat isoiksi tai kireiksi hinnalla millä hyvänsä. He treenaavat itsensä liian kireiksi ja luiseviksi tai hankkivat kiellettyjen aineiden käytöllä  itselleen impotenssin ja tissit. Niin tai näin, he onnistuvat treenaamaan itsensä epämiehekkäiksi, vaikka päämäärä oli tulla Conan Barbaariksi.

Nuoret naiset laihduttavat ja treenaavat itseltään pois kuukautiset, rinnat, itsetunnon ja elämän. Vaikka tarkoitus oli tulla kauniiksi ja hoikaksi, mutta muodokkaaksi naiseksi.

Kun kaikki huomio kiinnittyy vain omaan napaan ja peilikuvaan, katoaa ympäriltä koko muu elämä. Miltä minä näytän tänään? Mitä pienentävää, mitä suurentavaa, laihduttavaa, oksettavaa minä tänään söisin? Minä, minä, minä. Ja mitä enemmän sinne peilikuvaan upotaan, sitä pahemmin sairastutaan."



True story.


 "Terveellisesti ja oikein syöminen ei ole vaikeaa. Aluksi se vaatii kieltäytymistä. Kaikkein tehokkain laihdutuskeino maailmassa on: "Ei kiitos!". Keino on mitä yksinkertaisin, ja kaikki sen tietävät. Mutta kuinka moni oikeasti noudattaa?

Kun olet valinnut keinot, sinun ei tarvitse riutua tai kitua, kyse on vaihtoehdoista ja valitsemisesta. Kyse on aina siitä, kuinka paljon haluat päästä tavoitteeseesi.

Jos haluat rasvaa pois kehosta, sinun pitää osata kieltäytyä: "En tule kaljalle, en ota jäätelöä, en halua sokeria, en ota voileipääkään, kiitos vaan. Ei kiitos!"

Ehdottomuus aloitusvaiheessa on tärkeää. Tuhti herkkupäivä kerran viikossa on liikaa, ja pilaa helposti kokonaisuuden. Puhumattakaan siitä, että käyt baarissa ja vedät
illalla kaksin käsin kaljaa ja aamulla krapulaan Bic Mac -aterian. Se pilaa koko seuraavan viikonkin.

Alussa et voi sanoa "kyllä, ehkä, jos nyt tämän kerran". Sinun on sanottava "ei!". Vasta sitten kun elämänmuutoksesi on muovautunut pysyväksi elämäntavaksi, voit tehdä poikkeuksia, ja sanoa joskus vaihteeksi "kyllä kiitos!",

"Tietysti myös liika kurinpito ja jatkuva tappelu itseään vastaan aiheuttaa retkahduksia ja vielä syvempiä morkkiksia. Tasapainoilu on hankalaa, mutta mahdollista. Mutta miten olla tiukasti kurissa olematta mielisairas? Kumpi on parempi: hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on (vaikka oikeasti inhoaisi), vai olla  hyväksymättä ja haluta aidosti kehittyä?

"Kyllä joskus saa vähän laiskotella ja herkutella" on ihan hyvä periaate, jonka avulla voi nähdä kokonaisuuden helpompana. Ei tarvitse kerralla muuttaa kaikkea, etenkin
kun puhutaan elämäntavasta eikä kuureista.

Mutta erityisesti alkuvaiheessa on paras olla ehdoton. Niinpä Maanantaisoturi aloittaa kokeilemalla, miltä tuntuu sanoa: "Ei kiitos."

Mutta jos nyt kuitenkin, kaikesta vilpittomästä yrittämisestä ja tahtomisesta huolimatta tuli mässäiltyä, ei se mitään. Turha paheksua itseään kuoliaaksi, ihminen se on Maanantaisoturikin. Seuraavan viikonlopun jäljiltä et varmastikaan kaipaa samaa morkkista, joten tulta päin!



Oikeasti. Lukekaa tämä kirja, suosittelen lämpimästi :)
Hieman yli puolet kirjasta käsittelee ravintoasioita, loput sitten lähinnä kahvakuulaharjoittelua (toinen kirjoittaja Kukka Laaksohan on kahvakuulaurheilun maailmanmestari sekä kahvakuulavalmentaja).
Jos ei kirjastosta löydy, niin esimerkiksi booky.fi ja cdon.fi myyvät tätä :) (huom. eivät ole mainoslinkkejä, no worries ;D)

Facebookissa on myös oma ryhmä :)

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Iso kiitos tästä blogistasi, luin sen läpi unettoman illan aikana. Itse katkaisin eturistisiteeni kolme viikkoa siten juuri bodycombat tunnilla :( alastulo hypystä vaan jotenkin epäonnistui. Leikkaus keskiviikkona edessä ja jännittää/pelottaa. Elämä mennyt jo uusiksi ja vielä suurempi muutos on näköjään edessä. Paljon siis sain tietoa ja kokemuksia sinulta :) osa kommenteistasi on ihan kuin omasta suustani! Upeasti olet treenaillut ja toipunut, toivottavasti voin todeta itsestäni samaa puolen vuoden päästä :) jään seuraamaan edistymistäsi, joten tsemppiä!

Ella kirjoitti...

Kiitos ihanasta kommentista :)
Vaikka loukkaantumisesi on tosin kaikkea muuta kuin kivaa :/

Nopeasti pääset kyllä puukolle :O

Mutta kaikki tsempit sinne, toivottavasti menee yhtä hyvin kuin tämä toinen operaationi!

Anonyymi kirjoitti...

Ei voi olla totta! Lainasin tänään saman kirjan kirjastosta.
Tämä on myöskin ihan ensimmäinen kommenttini sinulle. Olen katsellut kuviasi irc-galleria-ajoista ja aina miettinyt, että voi kun olisinkin yhtä timmi ja ns. fitness-henkinen. Arvaa mitä? Toimit minulle suurena inspiraationa; laihdutin jokin aika sitten 25 kiloa ja pakko myöntää, että juuri sinä olit se joka antoi sen aloitussysäyksen, näytit niin upealta. Siispä KIITOS, sain kevyemmän ja paremman elämän ja paljon siitä on sinun ansiostasi.

Anonyymi kirjoitti...

Yksityisellä puolella olen hoidettavana, onneksi oli vakuutukset kunnossa! Siksi näin nopea aikataulu. Jännitys tiivistyy kun puukkopäivä lähenee. Kiitos tsempeistä, niitä nyt tarvitaan :)

Ella kirjoitti...

Eka ano,
Veti aika sanattomaksi. Oli muutenkin juuri menossa "yää, haluun leipää ja juustoo ja maitoo jajajaja!!1!1" -märinä meneillään A:lle, kun luin tämän kommentin. Ei ollut itku kaukana :')

KIITOS itsellesi, et arvaakaan kuinka suuri merkitys tuolla kommentillasi oli minulle! Yksi ihanimmista asioista, joita minulle on koskaan sanottu :)

(hieman kyllä hävettää nuo galtsuajat... :D)

Ano 2, yksityisellä olen itsekin ollut nämä molemmat kerrat :) toisaalta nyt kun aloin miettimään, niin eipä nyt viimeksikään mennyt kuin hieman alta kuukausi kun pääsin operoitavaksi :)
Ole ihmeessä yhteyksissä, jos(kun...) tulee vaikeaa tai mieleen herää kysymyksiä tai jotain :)

mea kirjoitti...

Oon kauan miettinyt, että lukisin ton, ja tästäpä vasta fiilistä sainkin :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos blogistasi, kahlasin se läpi aamun tunneilla. Jossain alkupään tekstissä arvioit, että tarvitaanko blogia aiheesta, minun mielipiteeni on, että kyllä tarvitaan! Maanantaina itseltäni korjattiin tammikuussa napsahtanut eturistiside ja sain tästä tosi paljon energiaa ja toivoakin. Tosin iski kyllä riittämättömyyden tunnekin, kuntosalijäsenyys kun meni tauolle ainakin kuukaudeksi (puolustuksekseni, että sinne salille on kamalan vaikeat rappuset) :-D. No heti kun saan luvan alkaa kahvakuulatreenin, niin sinne on mentävä.

Tsemppiä sulle Fitness-urallesi!!

Ella kirjoitti...

Kiitos itsellesi lukemisesta :)

Ensimmäisen leikkauksen aikana asuttiin eri kämpässä, ja kävin eri salillakin. Sinne päästäkseni piti kiivetä jokseenkin pitkät portaat harjun päälle :D kyllähän se vei aikaa, mutta sai ainakin kunnon hien pintaan.. En silloin meinaan pystynyt kulkemaan portaissa (ylös saati alas) kuin käyttämällä vain toista jalkaa :D tai siis mitenhän tämän nyt selittäisi.. Kinttu ei koukistunut silloin tarpeeksi, että olisin voinut ottaa sen toisen askeleen aina terveellä jalalla, niin köpöttelin sitten jalka kerrallaan :D

Kiitos tsempeistä, katsotaan tuleeko musta koskaan mitään :)